Elk kop koffie die jij drinkt, heeft al een lange reis achter de rug. Koffiebonen leggen een wereldreis af voordat ze in jouw kop belanden.
Elk kop koffie die jij drinkt, heeft al een lange reis achter de rug. Van de groene heuvels van Zuid-Amerika tot de vruchtbare gronden van Afrika en Azië: koffiebonen leggen een wereldreis af voordat ze in jouw kop belanden. Maar waar groeien koffiebonen, hoe zijn ze ontdekt en wie bracht dit zwarte goud naar Europa?
Wat is het land van de koffie, waar komt het vandaan? Legendes vertellen dat koffie oorspronkelijk werd ontdekt door een Ethiopische geitenhoeder. Zijn naam was Kaldi, en op een dag merkte hij dat zijn geiten extra energiek waren na het eten van bepaalde bessen die aan een struik groeiden. Zo werd de koffiebes ontdekt, die uiteindelijk de wereld zou veroveren. Koffiebonen zijn de pitten van deze koffiebessen. De bessen worden geoogst, waarna de bonen eruit worden gehaald. Daarna worden de bonen gedroogd en gebrand, waarbij de unieke koffiesmaak vrijkomt. Ten slotte zijn de bonen klaar om gemalen en gezet te worden in de koffiemachine bij jou op kantoor.
De introductie van het zwarte goud wordt vaak toegeschreven aan de Ottomanen en aan Europese handelaren. In de zestiende eeuw werd koffie een populaire drank in Istanbul. Via de handel verspreidde het zich naar Venetië, destijds een belangrijk handelscentrum. Rond 1615 brachten Venetiaanse kooplieden de koffiebonen naar heel Italië. Niet veel later openden de eerste koffiehuizen, en het begin van de Europese koffiecultuur was een feit. Vanaf de 17e eeuw verspreidde koffie zich snel over het continent, en de koffiehuizen in Londen, Parijs en Amsterdam schoten als paddenstoelen uit de grond. Een eeuw later was koffie niet meer weg te denken uit de Europese cultuur.
Tegenwoordig wordt koffie verbouwd in meer dan 70 landen. De meesten liggen op wat we de ‘koffiegordel’ noemen: landen die je vindt tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring, het gebied rond de evenaar. Op deze plekken zijn de omstandigheden voor het telen van koffie optimaal. De drie belangrijkste gebieden die koffie produceren zijn:
Ook in de wereld van de koffie speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Fairtrade en biologisch gecertificeerde koffie zorgen ervoor dat koffieboeren een eerlijke prijs voor hun bonen krijgen en de natuur zo min mogelijk wordt belast. Daarnaast wordt er bij de productie van duurzame koffie geen gedwongen arbeid of kinderarbeid ingezet, en wordt een deel van de inkomsten uit eerlijke koffie geïnvesteerd in de ontwikkeling van de gemeenschap. Bovendien heeft eerlijke koffie een transparante toeleveringsketen. Dankzij deze transparantie kun jij eenvoudig zien waar je koffie vandaan komt en hoe hij is geproduceerd. Door te kiezen voor duurzame koffie voor jouw bedrijf draag je direct je steentje bij aan een eerlijke wereld.
Bij Orange Blend heb je de keuze uit meer dan tien verschillende soorten koffie. De Fresh Brew, bijvoorbeeld: een traditionele en evenwichtige melange uit Brazilië, Peru en Uganda. Of onze single origin koffie Philosophy, afkomstig uit Rwanda. De smaak van de koffie, zijn afkomst: elke bonenmaling heeft zijn eigen verhaal. Van licht en romig tot een haast bittere smaak: de keuze is eindeloos. Ben je benieuwd welke soorten koffiebonen op jouw kantoor favoriet zijn? Vraag dan een gratis proefpakket aan en ontdek het snel!