Koffiedik? Nee, koffiekunst!

Koffie hergebruikt op een bijzondere manier

Onze klant Dutch Deco Factory in Erp pakt het net even anders aan. DDF is een creatief maakbedrijf in bijzondere projecten. Ze helpen hun klanten met zowel design als creatie en de finish van de meest uiteenlopende projecten. Niets is ze te gek. De ene keer gaat het om een “one off” 3D sculpture voor een lokale kunstenaar en de andere keer bouwen ze mee aan een nieuwe attractie voor een groot internationaal pretpark. En dat doen ze op een steeds duurzamere manier. Hoe dan? Dat lees je hieronder.

Orangeblend logo.

Een beeld van koffiedik

De meeste beelden van de verschillende projecten worden voor 100% gemaakt van hars. Deze hars wordt veelal gemaakt van aardolie, een niet hernieuwbare grondstof. DDF onderzoekt manieren om dit proces te verduurzamen. Eén van deze manieren is het gebruik van koffiedik. Na het zetten van verse koffie blijft een dikke substantie over van bonen en een klein percentage water: koffiedik. De Orange Blend bonenmachine vangt het overgebleven koffiedik op in de residubak. Sommige machines hebben zelfs een capaciteit tot 160 doseringen! 

 

DDF mengt dit overgebleven koffiedik met de hars, waardoor er 50-60% minder hars gebruikt hoeft te worden. Deze 50-60% wordt compleet vervangen door koffiedik. Zo wordt het ‘afvalproduct’ koffiedik hergebruikt en het gebruik van fossiele brandstoffen gereduceerd. 

Op dit moment wordt er uitgebreid getest met het nieuwe mengsel. Hiernaast zie je een voorbeeld van een beeld met koffiedik.

 

Nieuwsgierig naar de andere kunstwerken? Kijk dan op www.dutchdecofactory.com