Koffie en gezondheid: feiten en mythes

Ontdek de waarheid over koffie en gezondheid. We ontrafelen de feiten en mythes, en delen inzichten over hoe koffie kan bijdragen aan jouw welzijn.

Over de effecten van koffie op je gezondheid gaan een hoop verhalen rond. Mag je koffie drinken wanneer je zwanger bent? Is koffie ongezond, is cafeïne je vriend of je vijand, en wat doet koffie met je gewicht? Wij doken in deze vragen en vertellen je welke weetjes over koffie feiten zijn en welke verhalen je niet moet geloven.

Orangeblend logo.

Wat zijn de voordelen en nadelen van koffie?

De eerste en misschien wel belangrijkste vraag die veel mensen zich stellen: is koffie slecht voor je gezondheid? Het is moeilijk daarop een eenduidig antwoord te geven, omdat het drinken van koffie zowel positieve als negatieve effecten heeft. Wat zijn de gezonde aspecten van koffie? Aan de ene kant is koffie een goede bron van vocht, omdat het voor het grootste deel uit water bestaat. Dat het je lichaam uitdroogt, is niet waar. De cafeïne in de koffie zet je nieren aan het werk, waardoor vocht je lichaam sneller verlaat. Maar je lichaam verliest niet méér vocht wanneer je koffie drinkt. Onderzoeken laten bovendien zien dat het drinken van koffie het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2 kan verlagen. Het drinken van koffie zorgt er bovendien voor dat je je energieker voelt. Dit zijn een paar (gezondheids)voordelen van koffie. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het hartstikke lekker is! Andere onderzoeken tonen aan dat te veel koffie onder andere het cholesterolgehalte in je bloed kan verhogen. Zoals bij veel dingen is het dus vooral van belang niet te veel kopjes per dag te drinken.

Koffie en gewichtsbeheersing

Veel mensen denken dat koffie invloed heeft op je gewicht. De invloed van cafeïne op je stofwisseling of als eetlustremmer is echter maar klein. Bovendien kan koffie zowel een positieve als een negatieve invloed op je gewicht hebben. Doordat koffie energie geeft, stimuleert het om actief te zijn. Maar het drinken van te veel cafeïne verhoogt het stressniveau in je lichaam, waardoor je meer honger krijgt.

Koffie en hartgezondheid

Waar voorheen werd gedacht dat het drinken van koffie niet goed is voor je hart, laten nieuwe onderzoeken zien dat het drinken van zo’n 2 à 3 kopjes koffie per dag juist samenhangt met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke hartritmestoornissen. Drie opeenvolgende studies, die in 2022 op het congres van het American College of Cardiology werden gepresenteerd, laten dit zien. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 2 of 3 koppen koffie per dag drinken tot 15% minder kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het drinken van veel koffie, meer dan 5 koppen per dag, kan wél een slechte invloed hebben op de gezondheid van je hart.

Koffie en gezondheid

Koffie en zwangerschap

Mag je koffie drinken als je zwanger bent? Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. Te veel cafeïne kan namelijk van invloed zijn op de groei van de baby. Gemiddeld genomen bevat een kop koffie zo’n 60 milligram cafeïne. Met drie kopjes op een dag zit je dus nog veilig. Bedenk wel dat ook thee cafeïne bevat, al wordt het dan meestal theïne genoemd. Per kop gaat het om ongeveer 30 milligram. Deze aantallen gelden ook wanneer je je baby borstvoeding geeft. Drink je liever geen cafeïne tijdens de zwangerschap of de borstvoedingsperiode? Dan zijn cafeïnevrije koffie en thee een goed alternatief.

Cafeïne: vriend of vijand?

Cafeïne is een van nature bittere stof, die voorkomt in meer dan 60 planten. Je vindt deze stof onder andere in koffiebonen en theebladeren. Een van de bekendste effecten van cafeïne is dat het ervoor zorgt dat je alerter bent en je minder vermoeid voelt. Het drinken van grote en kleine hoeveelheden koffie heeft invloed op je lichaam. Maar wat gebeurt er wanneer je cafeïne drinkt? Cafeïne blokkeert de werking van adenosine, dat slaap en ontspanning bevordert. Hierdoor neemt onder andere de dopamine in je lichaam toe, waardoor je energieker wordt. Ook kan cafeïne de hartslag tijdelijk verhogen en zorgen voor een hoge bloeddruk. Drink je dagelijks een paar kopjes koffie of thee? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Maar wat doet veel koffie met je lichaam? Wat gebeurt er wanneer je in korte tijd veel cafeïne drinkt? Het drinken van te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, angst, slapeloosheid en hartkloppingen. Is dit bij jou het geval? Minder koffie drinken, of de keuze voor decaf koffie, zijn manieren om deze klachten te voorkomen. 

Een koffiezetapparaat op kantoor

Hopelijk hebben we  je met dit artikel kunnen geruststellen. Het drinken van een aantal kopjes koffie per dag kan geen kwaad voor de gezondheid. Wil je ervoor zorgen dat de kopjes koffie die je personeel drinkt het helemaal waard zijn? Als koffieleverancier voor bedrijven helpen we je graag. We hebben een mooi aanbod in koffiemachines voor op kantoor, die je voor een vast bedrag per maand bij ons kunt leasen. Meer weten? Vraag dan vandaag nog een offerte aan!

Vraag een offerte aan
Orangeblend logo.
Orangeblend logo.