De wetenschap achter de perfecte kop koffie

Lees hier hoe jij de beste en lekkerste kop koffie kan aanbieden aan jouw klanten en werknemers.

Je wilt als bedrijf natuurlijk de beste én lekkerste kop koffie aanbieden aan jouw klanten en werknemers. Maar hoe doe je dat? Wij leggen het graag aan je uit. Zo vertellen we je waarom het juiste koffiezetapparaat belangrijk is, hoe je de goede koffiebonen kiest en nog veel meer. Lees snel verder!

Orangeblend logo.

Wat is nu echt lekkere koffie?

De perfecte koffie zetten: in eerste instantie zou je denken dat persoonlijke voorkeur daar de grootste rol in speelt. En dat is enerzijds ook zo. De een vindt dat koffie zo sterk mogelijk moet zijn, de ander houdt juist van een milde kop. Toch zijn er een aantal factoren die je kunnen helpen bij het zetten van een kop koffie die in de basis gewoon goed in elkaar zit. Dus, hoe zet je de beste koffie? Wij duiken in de details!

De kunst van het koffiezetten

De beste manier om koffie te zetten gaat natuurlijk samen met de hele kunst van het koffiezetten. Een kopje koffie tijdens een drukke werkdag of een belangrijke vergadering helpt je om hernieuwde energie te krijgen. Sta dan ook even stil en gun jezelf een momentje rust. Geniet van de bonen die worden gemalen, de heerlijke geur die vrijkomt en het warme kopje dat je in je handen krijgt.

Gratis proefpakket aanvragen
hoe maak je de beste koffie

Koffiezetmethoden

Er zijn een hoop verschillende koffiezetmethoden op de markt. Misschien vind je het thuis wel fijn om aan de slag te gaan met een French press, percolator of sifon. Of hou je het liever bij een makkelijke filterkoffie? Op je werk heb je natuurlijk veel minder tijd om je bezig te houden met al deze verschillende methoden. Daar zit je vaak al goed met een koffiezetapparaat met bonen, die in het proces snel fijn gemalen worden. Met het juiste apparaat is het een stuk makkelijker om direct een goede kop koffie te zetten.

De perfecte maling

De perfecte maling van je koffie hangt af van de koffiezetmethode die je kiest. De maling voor een espresso is doorgaans het fijnst: denk aan de structuur van poedersuiker. Dit zorgt voor de intense smaak. Bij filterkoffie moet de maling iets grover zijn dan bij espresso, ongeveer gelijk aan zandkorrels. Experimenteren met verschillende structuren en malingen helpen je bij het maken van een goede kop koffie.

Kopje koffie van Orange Blend

Het belang van goede koffiebonen

Hoe maak je de beste koffie? Nou, door goede koffiebonen te gebruiken! Het klinkt misschien als een open deur, maar als je kiest voor de juiste koffiebonen heb je meteen een goede smaak te pakken voor je koffie. Koffiebonen vormen namelijk de basis van een perfecte koffie. Zorg er daarnaast ook voor dat je verse koffiebonen gebruikt. Als je koffiebonen al een tijdje in de kast liggen te verstoffen ga je dat ook proeven in je koffie.

Waterkwaliteit

Natuurlijk vormen niet alleen koffiebonen de basis van een goede kop koffie. Ook water van goede kwaliteit draagt bij aan een goede smaak. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden tijdens het koffiezetten:

 

  • Zorg ervoor dat je schoon water gebruikt zonder chloor of andere chemische of organische stoffen. Als je water niet fris ruikt, proef je dit ook in de kop koffie die je hebt gezet. 
  • De hardheid van je water draagt ook bij aan de kwaliteit van je koffie. Waterhardheid is de concentratie van mineralen (zoals calcium en magnesium) in het water. Je ziet bij hard water bijvoorbeeld dat je meer last hebt van kalkaanslag. Hard water is dan ook geen goede basis voor lekkere koffie. Over het algemeen is matige hardheid de beste keuze.
  • Een klein stukje wetenschap: ook het pH-niveau van je water heeft invloed op de smaak van je koffie. In een ideale situatie heeft je water een neutrale waarde van ongeveer 7.

Temperatuur en timing

Met de juiste koffiebonen en water van goede kwaliteit heb je de basisingrediënten voor die perfecte koffie alvast onder controle. Dan gaan we nu door naar het daadwerkelijk zetten van de koffie. Daarvoor zijn twee factoren cruciaal:

 

  • De temperatuur van het water: er is een vrij specifieke eis voor het zetten van koffie op de juiste temperatuur. Als het water namelijk te heet is tijdens het zetten van je koffie, kun je een bittere smaak krijgen. Te koud water zorgt er juist weer voor dat er niet genoeg smaak vrij komt.
  • Timing: als het gaat om timing praten we over de duur van het zetproces. Dit hangt af van de zetmethode die je hebt gekozen. Een espresso kost meestal tussen de 25 en 30 seconden, terwijl dit voor filterkoffie tussen de 3 en 4 minuten kan duren. Houd de extractietijd goed in de gaten, en pas deze aan indien nodig. Een te lang zetproces kan zorgen voor een bittere smaak, terwijl een te korte duur juist resulteert in een zwakke smaak.

Hoe ziet goede koffie eruit?

Een perfecte koffie begint natuurlijk met een kop die er goed uitziet. Want zeg nou zelf, als je een waterig kopje in je handen krijgt ben je niet onder de indruk. Goede koffie begint met een mooie kleur: die hoort over het algemeen een rijke, diepe kleur bruin te hebben. Deze kleur moet overal gelijk zijn, want een donkere of lichte plek wijst op koffie die niet goed gemalen is. Daarnaast is het belangrijk dat de koffie helder is en er geen korreltjes of andere zwevende deeltjes te zien zijn.

Opbergen en versheid van koffie

Heb je eindelijk uitgevonden hoe lekkere koffie te zetten, sta je voor de volgende uitdaging: hoe zorg je ervoor dat je koffie lekker en vers blijft? Wij geven je graag een aantal tips om je volgende bakje koffie ook zo lekker te laten smaken:

 

  • Bewaar koffiebonen in een luchtdichte verpakking. 
  • Probeer te veel licht en warmte bij je koffiebonen te vermijden. 
  • Controleer regelmatig de versheid van je koffiebonen. Dit doe je door er goed aan te ruiken en te kijken of er geen rare plekken op de bonen zitten. Verse koffiebonen hebben een rijke geur en zien er droog en glanzend uit.

Een koffiezetapparaat dat echt goed werkt

Het zetten van de perfecte koffie vergt wat energie en moeite, maar dan heb je ook wat! Natuurlijk zijn er ook allerlei zakelijke koffieautomaten die je heel goed kunnen helpen bij een heerlijke kop koffie. Met één druk op de kop geniet je al van een heerlijke energierijk moment. Zeker als je een drukke dag op je werk hebt, is er weinig tijd om veel energie en tijd in de bereiding van je koffie te steken. Orange Blend is een full-service leverancier voor de zakelijke gebruikers. Wij helpen je graag bij de levering van perfecte koffie en de huur van hoogwaardige koffiezetapparaten op jouw werk.

Vraag een offerte aan
Orangeblend logo.
Orangeblend logo.